San Francisco

Beläget på den amerikanska västkusten är San Francisco sällan den första staden vi svenskar besöker i USA. De som varit här är dock oftast lyriska över denna fantastiskt charmiga stad.

San Francisco är, även med amerikanska mått, en ung stad som växte upp under guldrushen i Kalifornien. Än idag finns detta arv kvar då San Francisco är västkustens finansiella center. Numera är även IT-industrin stark förknippad med San Francisco då flera av företagen i närliggande Silicon Valley har kontor i staden.

Utöver att ha ett starkt näringsliv har San Francisco en helt unik charm som uppskattas av många turister, inte minst européer. Det var i San Francisco som hippierörelsen växte fram under 1960-talet och än idag finns det flera bohemiska inslag i San Francisco och staden anses vara en av de mest liberala i hela USA.

Se & göra i San Francisco

Som turist i San Francisco finns det massor av saker att se och göra. Även om staden är byggt på sju större kullar med massor av branta backar går det förhållandevis bra att promenera mellan flera av sevärdheterna.

Union Square

Union Square är den mest centrala platsen i San Francisco. Här finns det mängder av hotell och de flesta som besöker San Francisco bor i närheten. Utöver hotell finns här de mesta av stadens exklusiva shopping och mängder av restauranger på en relativt liten yta som fungerar alldeles utmärkt att utforska på fot.

Fisherman’s Wharf

Stadsdelen Fisherman’s Wharf är en av San Franciscos främsta destinationer för stadens turister. Här finner du massor av diverse aktiviteter och mängder av restauranger som specialiserar sig på fisk och skaldjur. Även om Fisherman’s Wharf är lite av ett nöjesfält finns det mycket att se och en av de mest självklara sevärdheterna är alla sjölejon som samlas på Pier 39. Från Fisherman’s Wharf går det också färjor till Alcatraz.

Pier 39 San Francisco

Vid Pier 39 är det inte bara människor som samlas

Alcatraz

Alcatraz står numera tomt men är antagligen världens mest berömda fängelse och många av Amerikas mest ökända brottslingar har spenderat tid här. Efter en kort färjetur kan du besöka ön och se dess gamla fängelse. Även om ett besök till ett fängelse kan tyckas verka allt annat än roligt är Alcatraz en av de absolut populäraste sevärdheterna för många av San Franciscos turister.

Hotell i San Francisco

Gör du en sökning på ”Hotell San Francisco” kommer du snabbt se att det finns ett enormt utbud av hotell och den stora utmaning är att välja ett hotell som känns rätt för just dig. De flesta av hotellen finns som sagt i området runt Union Square. Dessa hotell är oftast lite större och del av hotellkedjor som håller en hög standard. Priserna på hotellen runt Union Square är något högre än i övriga San Francisco men ändå helt klart prisvärda. Tittar du på hotell i andra områden finns det också ett bra utbud av lite mindre hotell och pensionat som i vissa fall kan vara mycket prisvärda. Om du väljer ett lite billigare hotell rekommenderas att du gör lite efterforskningar och kollar recensioner och omdömen från tidigare gäster.

Alternativa boenden i San Francisco

Om du är trött på hotell och vill hitta ett mer originellt boende ska du inte missa Airbnb. Denna förmedlingstjänst grundades just i San Francisco och det finns mängder av hus och lägenheter i San Francisco som ligger ute för uthyrning.

Utflykter från San Francisco

Norra Kalifornien är en otroligt vacker plats och det finns massor av saker att se och uppleva i San Francisco omgivningar.

Nappa Valley

Ett par timmar (med bil) norr om San Francisco ligger vindistriktet Napa Valley. Här finns några av USAs mest framträdande vingårdar och många av dem erbjuder sina gäster provsmakningar och vissa tillhandahåller även boende. Om du hyr en bil och vill uppleva ett av världens mest berömda vindistrikt är ett besök till Nappa Valley ett måste.

Napa Valley norr om San Francisco

Vindistriktet Napa Valley är en populär destination om du besöker San Francisco

Highway 1

Söder om San Francisco går Highway 1 som av många anses vara väldens mest vackra bilväg. Många som kombinerar ett besök till San Francisco med Los Angeles (eller tvärtom) väljer att ta bilen mellan Kaliforniens två populäraste städer. Utöver en helt fantastisk natur finns det massor av saker att se och besöka längs med Highway 1. Mellan San Francisco och Los Angeles finner du bland annat kustområdet Big Sur och orterna Santa Monica och Monterey.

Lycka till!

Annonser

One thought on “San Francisco

  1. Pingback: USAs rikaste städer | Turist i USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s